Bureau d'accueil de Cazals :
05 65 22 88 88

Bureau d'accueil de Salviac :
05 65 41 57 27

EnglishNederlandsFrançais
Esprit Lot

 

 

Cazals ligt in de landstreek de Bouriane, dat weer onderdeel is van de grotere regio Quercy. Het grondgebied van Cazals was in de prehistorie dun bevolkt. Er zijn pijlpunten gevonden, hetgeen duidt op de aanwezigheid van volken die leefden van de jacht. Tegen het einde van de prehistorie raakt de causse bevolkt, het wat hoger gelegen gebied ten zuiden en zuidwesten van Cazals, waar het droger is en de grond makkelijker te bewerken dan bijvoorbeeld rond Marminiac.
Weer later strijkt er een keltische stam neer, de Cadourques (waar Cahors zijn naam aan ontleent). Het grondgebied van de nederzetting Cazals werd vergroot, wegen werden aangelegd. We zien het ontstaan van de weg tussen Cahors en Périgueux en de weg naar Marminiac.

Als de Romeinen het gebied gaan bezetten, verandert het landschap. Zij brengen de druivenstok mee en leggen wijngaarden aan (Al sinds de zevende eeuw wordt de wijn van de Quercy vergeleken met de Italiaanse wijnen!). Het cultiveren van het gebied rondom Cazals betekent ook de komst van de kastanje- en kersenboom.

In de tiende eeuw vestigt zich een kleine gemeenschap rondom de heuvel waarop de kerk Notre Dame de Ginolhac nu staat. Dit is de eerste echte dorpskern, een religieuze kern. Begin dertiende eeuw ontstaat er op een hooggelegen stuk meer naar het noordoosten (waar nog steeds het kasteel staat) een nederzetting rondom het castrum van de heren van Gourdon. Dit is de politieke kern. Een derde kern, de bastide van Montolza, wordt in 1319 door de Engelsen gesticht. Het is enerzijds een economisch verhaal: mensen mogen er wonen, handel drijven, voedsel verbouwen en ze worden door de heer en zijn mannen beschermd tegen rovers en ander gespuis. Anderzijds heeft de bastide een belangrijke militaire functie als legerplaats. Per slot was dit een periode van veel onrust tussen de Engelsen en de Fransen. In Cazals kun je de carré-vorm, gebaseerd op wat de Romeinen al aanlegden, nog zien op het centrale plein met daaromheen keurige rechte straatjes en gebouwen. Bastides werden dan ook volgens een precies plan aangelegd. Je ziet een groot verschil met de middeleeuwse kern rondom het kasteel, die net als het dorp Salviac kronkelstraatjes heeft en zonder een vast plan is ontstaan.

Tegenwoordig is het plein decor van de wekelijkse markt op zondag. In de zomer zijn er optredens en terrasjes. Rondom Cazals kun je zwemmen, tennissen, wandelen (wandelroutes bij het Office de Tourisme vlakbij het plein) en fietsen. Cazals biedt een camping, vele chambres d'hotes en een groot aantal gites en huisjes.